Dansk virksomhed skaffer rent vand til Kenya

Much More Water har som resultat af et samarbejde med Scale-up Denmark Bioøkonomi fået bevilliget en halv million kroner fra Danida til rent vand til Kenya.

Much More Waters mobile ”blue box” kan på rekordtid lave forurenet vand om til drikkevand. Det gør produktet oplagt for udviklingslande i Afrika, men selvom markedet for rent vand er enormt i Afrika, er der sjældent penge til selve investeringen. Scale-up Denmark Bioøkonomi udformede derfor i samarbejde med Much More Water en forretningsmodel skræddersyet til Kenya og søgte midler til realisering fra Danida. Midler som nu er bevilliget.

Much More Waters system er oplagt til eksport i et land som Kenya, fortæller CAPNOVAs fundraiser og forretningsudvikler Søren Svanebjerg.

”I Kenya er det en politisk beslutning, at alle skoler skal have rent vand. Man har etableret en Water Trust Fund til formålet, som dog er en økonomisk tom fond, men beslutningen er der, og det giver en åbning for Much More Water,” siger Svanebjerg, der uddyber, at forretningsmodellen både skal følge landets strategi, FN udviklingsmål samt bygge på lokal arbejdskraft, når man søger Danidamidler. Og det er lige præcis det, som strategien for Much More Water i Kenya gør.

Tredelt forretningsmodel: Skoler, lokale leverandører og franchise

”Vores forretningsmodel bygger også på at komme ind på det private vandmarked. En stor del af Kenyas drikkevand købes centralt af lokale enmandsvirksomheder, som derefter kører vandet ud og sælger til private. Med vores forretningsmodel for Much More Water kan leverandørerne få et direkte split, fordi deres kunder betaler vandet via mobiltelefonen, når de bruger Much More Waters system. Dermed får de lokale en andel af fortjenesten i det øjeblik, de sælger vandet videre. Den sidste model vi har sat op handler om franchise, hvor vi ganske enkelt etablerer en vandkiosk til dem, som vil sælge vand renset med systemet,” siger Svanebjerg.

Næste skridt er at eksekvere og realisere forretningsmodellen, hvor Much More Water i samarbejde med Scale-up Denmark Bioøkonomi skal vælge, hvor i Kenya produktet lanceres, og man skal have de lokale leasingpartnere til at finansiere de blå bokse. Jesper Ellegaard, CEO i Much More Water, forventer positive resultater.

”Vi har et godt produkt og havde i forvejen gode kontakter i Kenya, men vi manglede at fokusere vores strategi og at skaffe midler til vækst og internationalisering, og det er netop dette skræddersyede vækstforløb, Scale-up Denmark Bioøkonomi kan hjælpe os med. Nu er vi i gang og ser frem til at få forretningsmodellen etableret i Kenya over de næste par måneder,” siger Jesper Ellegard.
————————————————-

Om Much More Water:

Much More Water er et mobilt vandrensningssystem, der på kort tid kan lave forurenet vand om til drikkevand, og som fungerer til alle strømressourcer. Kundepotentialet omfatter militær og udviklingslande – herudover er FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, at hele verden har rent drikkevand i 2030.

Læs mere: Om Much More Water

Kontakt CEO Jesper Ellegaard: : +45 40403403/ jee@ellegaard.com

Om Scale-up Denmark Bioøkonomi

CAPNOVA er udpeget af Erhvervs- og Vækstministeriet til – via Scale-up Denmark Bioøkonomi – at sætte 30 små- og mellemstore bioøkonomi-virksomheder i gang med et vækstforløb og en internationalisering over en treårig periode. De første fem virksomheder er i gang med et scale-up-forløb: Freesense ApS, Biomatics Technology ApS, Much More Water A/S, Leco Convenience Food A/S og New Fuel A/S.

Kontakt: Katrine Krogh Balslev, kaba@springnordic.dk